Hvad spiser heste?

Hvad spiser heste

I moderne hestehold er der typisk langt fra hestens naturlige rutiner og spisevaner. Det danner et paradoks, da man på den ene side ændrer på hestens foder så den er dækket ind i forhold til at skulle præstere mere og på en anden måde end den gør i naturen og på den anden side stadig skal forholde sig til hestens naturlige behov. Selvom hestene er gennemavlet gennem flere årtier til at være funktionsdygtige sportsudøvere på den ene eller anden måde, kommer man ikke væk fra at hesten er et steppedyr, der er ”designet” til specifikke måder at spise på – men hvad spiser en hest egentligt?

Hesten i naturen

I naturen bruger hesten det meste af sin tid på at spise over store arealer, med mange differentierede græssorter og urter. Hestens tarm er fuld af mikroorganismer, der lever af fibre. Disse mikroorganismer er væsentlige for en sund fordøjelse, og for at understøtte dem skal hesten have stor diversitet i sit foder, som den netop opnår ved at bevæge sig over store arealer. Det konstante indtag har også betydning for, at hesten spiser lidt hele dagen og dens fordøjelsessystem er særligt designet til denne måde at spise på. Hesten kan ikke spise store mængder, da mavesækken kun kan indeholde en smule foder ad gangen. Derudover indeholder hestens mavesæk syre, som produceres konstant og uafhængigt af indtag af føde. Syren er nødvendig for fordøjelsen, men kan også være skadelig for mavesækken, hvis den ikke neutraliseres. Dette gøres via spyt som hesten producerer, når den tygger. Dermed giver den konstante indtag af føde i naturen en gavnfuld balance mellem mavesyre og neutraliserende spyt.

Den moderne sportshest

Der er rigtig mange forskellige måder at holde hest på og nogle er mere ”naturtro” end andre. Det kan dog være svært at leve op til de behov hesten naturligt har i forhold til areal og diversitet i græssorter og urter, når det kombineres med moderne hestehold og sport. Skal hesten præstere prioriteres det ofte, at den kommer indenfor og står i stald mange af døgnets timer. Det sætter store krav til den måde man fodrer på. Selvom det at stå i en boks er langt væk fra hestens naturlige aner, er det ikke umuligt at tilgodese hestens naturlige spisevaner. Det er alfa og omega at hestens primære kost består af grovfoder, altså wrap eller hø. Den forlængede tyggetid i forhold til kraftfoder producerer mere spyt til neutralisering af mavesyre, og man nedsætter dermed risikoen for smertefulde mavesår samtidig med, at hestens naturlige behov for fibre tilgodeses, så mikroorganismerne i tarmen har noget at leve af. Desværre er variationen i hø, wrap eller det græs vi kan tilbyde vores heste ikke noget nær den variation hesten vil finde i naturen. Derfor er det ofte nødvendigt at supplere med hestefoder såsom vitaminer og mineraler enten som tilskudsfoder til heste eller kraftfoder alt efter hestens behov og aktivitetsniveau. Både ved tildeling af kraft- og grovfoder er det væsentligt at hestens fodres med små rationer flere gange dagligt, for på bedst muligt vis at efterligne hestens naturlige mønster. At fordele foderet over flere gange dagligt er både hensigtsmæssigt i forhold til hestens mavesæk og fordøjelse men også for at undgå kedsomhed eller frustrerede heste. Grovfoder er den bedste måde at holde hesten beskæftiget på en sund og naturlig måde. Dette gør sig også gældende, hvis hesten går på fold uden tilgængeligt græs, her er det lige så vigtigt med samme sunde rutiner med jævnlig tildeling af grovfoder, som hvis hesten står på boks.

Grundet hestens komplekse fordøjelse kan forkert fodring medføre en usund hest, der ikke trives eller kan præstere på det niveau man ellers kan forvente og i værste tilfælde en syg hest. Derfor er det vigtigt, at man giver sin hest retfærdige forudsætninger for at kunne indgå i et moderne hestehold. Dette gøres bedst ved at efterligne hestens naturlige spisevaner og dermed også gå efter naturligt fremstillet foder uden kunstige tilsætningsstoffer.

Ekstreme tilfælde af uhensigtsmæssig fodring kan ende i sygdomsforløb som kolik eller mavesår, men for det meste kan hestens tilstand aflæses via dens adfærd, huld, pels og hove.

Hestefoder

Hvilket hestefoder og næringsindhold hesten har behov for, afhænger af den enkelte hests temperament, alder, aktivitetsniveau og brugsformål. Heste der er i hårdt arbejde bør indtage foder med et højt indhold af energi og en lav andel af fordøjeligt råprotein. Bruges hesten derimod minimalt fysisk bør den tilbydes lavt indhold af energi og råprotein. Er man avler er det væsentligt at have for øje, at diegivende hopper og føl har behov for et højt indhold af både energi og fordøjeligt råprotein, mens ungheste i vækst bør indtage foder med et mellemhøjt indhold af energi og fordøjeligt råprotein.

Vitaminer og mineraler

Mineraler er essentielle for kroppens kemi og hestens enkelte organers funktion. Balancen mellem mineralerne er væsentlige, da for meget af ét bestemt stof kan være skadeligt for hesten og medføre mangel af et andet stof som hesten ikke selv kan rette op på. Blandt andet kan vitaminmangel opstå på grund af et for stort tilskud af mineraler, da man risikerer at det naturlige forhold mellem vitaminer og mineraler forskubbes. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilket tilskudsfoder man tilbyder sin hest og det er vigtigt at reelle fagfolk står bag produktionen. Ønsker du at vide mere om vitaminer og mineraler kan du læse Urtefarms artikel ”Hvilke vitaminer skal jeg vælge til min hest?”. Derudover står Urtefarm altid klar til at hjælpe dig med spørgsmål omkring fodring af din hest samt vejledning i hesteverdens foderjungle.