Samarbejde med Havredal Praktiske Uddannelser

Havredal Praktiske Uddannelse

Hos Urtefarm glæder vi os over de samarbejder, vi har på tværs af discipliner og formål med hestehold. For som de fleste af os ved, så bruges heste ikke kun til at opfylde sportslige resultater, nej, heste er også fantastiske til at sprede glæde, tryghed og læring!

Derfor skal du i denne artikel præsenteres for ét af de steder, der på fornemmeste vis udnytter hestens evne til netop dette. 

På grænsen mellem Kjellerup og Viborg ligger en velholdt stald med plads til omkring 16 heste. Rundt om stalden er store græsfolde og det er ikke kun heste, der har glæde af matriklen, nogle af de grønne græsmarker er ligeledes beboet af frilandsgrise og i lejlighederne bor der unge mennesker. For denne perle er en del af Havredal Praktiske Uddannelser og her er det ikke kun heste, der er i centrum. Havredal er nemlig en praktisk uddannelse til unge med særlige behov, hvor der fokuseres på økologisk landbrug. 

På Havredal er filosofien, at de unge mennesker skal lære så meget som muligt på de 3 år eleverne uddanner sig. Derfor får de mulighed for at skifte mellem de mange linjer som Havredal tilbyder, der blandt andet består af landbrug, have/anlæg – og så selvfølgelig heste! Skolen er til for unge med kognitive vanskeligheder såsom eksempelvis ADHD, autisme og generelle indlæringsvanskeligheder. Det er en del af Havredals mission, at alle unge følges helt til døren i deres nye liv, på den anden side af uddannelsen, hvor skolen både søger for udslusning det sidste halve år af deres ophold på skolen, job, bolig og fritidsliv – og med stor succes! På Havredal er der ingen tykke lærerbøger og kedelige teorilokaler, nej her lærer eleverne af at udleve de praktiske gøremål.

På en varm sommerdag i juli mødte vi Dorte Nørskov, der normalt står for den daglige drift af hestelinjen sammen med 3-4 andre. Dorte er en garvet person i hesteverdenen og har blandt andet redet dressur på højt plan. Derudover er hun uddannet skolelærer, hvilket gør hende til den helt rigtige person til at varetage rollen som mesterlære for eleverne på hestelinjen. Her er hendes rolle at lære eleverne om både sikkerhed, adfærd, sygdomslære og foderlære, så de kan varetage den rolle vi alle har brug for i vores stald – en ”pedel”, der bare har styr på tingene. 

Da vi bliver vist rundt i stalden bliver det tydeligt, at intet er overladt til tilfældigheder og at der netop trænes til ”at have styr på tingene”. Der er skemaer i stalden, som giver eleverne overblik over, hvad de skal gøre i løbet af dagen. Skemaerne bruges både til at give eleverne mulighed for at være selvstændige, men samtidig sørger det også for rammer, struktur og tryghed som både elever og heste nyder godt af. 

Dorte inviterede os ind i foderrummet, som emmede af struktur og overblik. Her er alle heste registreret med en udførlig foderplan, der blandes i hånden af skolens elever og på den måde sker der aldrig fejl (7-9-13). Urtefarms produkter var ikke svære at få øje på og stod klar til brug. Havredal startede med at bruge Urtefarm i december 2020. Dorte introducerede Urtefarms produkter til hestene, fordi hun før har benyttet produkterne privat til sine egne heste. Hun ved, at foder er vigtigt for hestens velvære, og at det kan være et effektivt middel mod hestenes udfordringer, særligt allergier eller dårlig fordøjelse. Derudover bliver hestene forkælet med alt det grovfoder de har behov for, for Havredal høster nemlig selv deres hø, wrap og halm som en del af elevernes uddannelse og læring. 

Samarbejdet med Havredal er ikke kun givende grundet skolens ærbare vision og mission, men også fordi der er styr på tingene! Og ikke kun i almindelig forstand, hvor hver hest har sine egne strigler – nej, her bliver der skrevet dagbog på alle heste hver eneste dag. Det giver Dorte et unikt overblik over hestenes trivsel, udvikling og sundhed, hvilket er en gave for et firma som Urtefarm, der elsker at kunne følge den effekt vores tilskudsfoder har på hesten. Med sådan et struktureret overblik over hestenes hverdag, er det nemt at isolere alle andre faktorer end foderet og på den måde få et ret præcist billede af, hvilken effekt nyt tilskudsfoder har på hesten. Hestelinjen er nemlig beriget med mange forskellige slags heste og der er rig mulighed for at prøve af så den bedste løsning findes samtidig med, at eleverne lærer af praksis.

Havredal er et paradis for heste, der ikke længere skal rides for meget på. For selvom eleverne gerne må ride, er det ikke det de bliver uddannet til. Her er der stor fokus på træning af hestene fra jorden ved miljøtræning, longe og gåture i skoven. Eleverne bliver nemlig uddannet til at passe hestene på bedst mulig vis. Det betyder, at alle heste bliver striglet og gennemgået hver dag, får kvalitets grov- og kraftfoder samt har ryddelige, strukturerede rammer. En del af elevernes arbejdsopgaver er nemlig også at ordne ridehus, ridebaner og folde så de altid er i tip top stand. Og spørger man Dorte hvad hendes egen lille drøm for stedet er, ja så fortæller hun, at hun håber de en dag får lov til at passe en pensioneret heste-”stjerne”, som måske kan tiltrække lidt opmærksomhed til Havredal. Og det forstår vi godt, for Havredal er virkelig et sted, der fortjener omtale, og der er ingen tvivl om, at hestene, der bor på Havredal lever som stjerner – uanset om de var det før de kom eller ej!