Er din hest sommerklar?

Urtebladet

Udgave 001 – April 2022

Introduktion

Kæmper du også med, at din hest lider af fordøjelsesudfordringer, problemer med stofskiftet eller kløe om sommeren? Eller måske kender du en som gør?

Selvom nogle racer er mere tilbøjelige til det ene frem for det andet, bliver problematikkerne mere og mere udbredt og er i takt hermed også noget, flere og flere ejere er udfordret af! Men hvad er egentlig årsagen? Og er der noget vi som hesteejere kan gøre?

Der findes ikke kun én årsag til, at hestene får én eller flere af oven nævnte problemer, men som oftest er det en kombination af flere faktorer som spiller ind:

Hestens oprindelse

Hesten hører til de store græssere. Deres oprindelige levested er store græsarealer, ligesom hos de beslægtede familier zebraen og æslet. Da hesten blev domesticeret begyndte menneskene at avle hesten ud fra farver, præstation og størrelse, som alt er ydre avlsmål. Dermed er der en avlsmæssig ændring, vi ikke har haft fokus på, i den tid mennesker har holdt heste.

Hvordan landbruget har påvirket vores fodring

Samtidig er der sket en stor ændring i landbruget de sidste 100 år. Landbruget er blevet intensiveret markant og i takt med dette også planteavlen. Det har medført at nogle vilde græsarter er blevet fortrængt, mens andre er blevet avlet for at skabe større vækst og højere mælkeydelse hos kvæg. Andre græsarter er til for en flottere græsplæne, andre igen for sporten. Sammen med den intensive dyrkning af jorden, er det i dag svært at finde de græsarter og urter vores heste har brug for. Også selvom der er kommet mere fokus på bæredygtig landbrug. Ikke mindst er en stor del af vilde urter forsvundet, da de enten er blevet udkonkurreret, sprøjtet væk eller forsvundet grundet generelle ændringer i landskabet. Urter og “ukrudt” er en vigtig føde for hesten, da det indeholder forskellige stoffer såsom farvestoffer, bitterstoffer, mineraler og vitaminer, som hesten har brug for. Et eksempel er mælkebøtten, som indeholder større mængder bitterstoffer som er sunde for stofskiftet.

Fra arbejdshest til bokshest

Måden hvorpå vi holder heste har også ændret sig efter 2. verdenskrig. Mange heste holdes i boks med rationeret adgang til wrap eller hø af forskellig kvalitet. Den primære energikilde er krybbefoder, som i nogle tilfælde kan bestå af foderelementer, som skaber en uheldig sammensætning af tarmbakterier i den følsomme tyk- og blindtarm. Vi fodrer efter, hvad der er nemt, billigt og vi synes ser godt ud. Dette betyder dog ikke altid, at det er den sundeste løsning for vores hest.

Jeg kan næsten høre nogle af jer sukke… For det er en jungle at finde rundt i, hvad der er godt netop for din hest! Og mens den ene siger én ting, siger den anden det stik modsatte.-Vi har derfor gjort det til vores mission, at hjælpe jer, kære læsere, gennem denne jungle af informationer og viden, på basis af den nyeste videnskab og i tæt samarbejde med dyrlæger og foderkonsulenter.

Har din hest sommerkløe?

Alt du skal vide for at komme godt gennem sommeren

Så er de der snart igen! De små bidende mitter (Culicoides Ssp.), som for nogle hesteejere og heste er en ufattelig plage. Mens andre tager dækkenerne af, skal hestene med kløe i sommerhalvåret nu pakkes ind til ukendelighed og bare et lille hul i fluedækkenet skaber problemer.

Men hvad er det egentlig der gør, at vores heste klør sig? Og hvad kan vi gøre for at forbedre eller afhjælpe problemet?

Kløen er en kronisk tilbagevendende, sæson betinget lidelse hos heste og sagt meget firkantet, en overfølsom reaktion på mitternes bid.

Lige som hos mennesker kan der være mange årsager til, at hesten har en overfølsom reaktion og begynder at klø sig. Oftest hænger sådan reaktioner sammen med en overreaktion fra immunsystemet, hvorved der opstår kløe, fortykkelser i huden, alopeci, hudafskrabninger og skæld. De sidste symptomer opstår primært grundet kløen, hvilket for mange heste også er hovedproblemet. Undersøgelser tyder på, at bestemte antistoffer reagerer på mitternes bid og derfor skaber reaktionen i huden, som så forårsager ekstrem kløe. Dette kan også observeres ved myggestik og fluebid hos nogle heste.

Årsagen til overfølsomheden er forskellig. Hos importerede islandske heste tyder det på, at den manglende tidlige immunitet bidrager til stærke reaktioner efter import. Der findes ingen mitter på Island, så insektbiddet er derfor fremmed for hestens immunsystem.

Andre heste får en overfølsomhed og sommer kløe lignende problemer som en reaktion på andre problematikker i kroppen. Når immunsystemet er i overarbejde pga. stres, uhensigtsmæssig fodring, gæringer i maven og tarmen, manglende søvn og generelt betændelsestilstand i kroppen, nedsættes hestens almene modstandsdygtighed. Når mitter, fluer m.fl. irriterer huden, reagere det i forvejen stressede immunsystem med en sensibilitet i huden.

Hvad kan jeg gøre?

Det første skridt er at fjerne alle de elementer i hestens hverdag, som kunne bidrage til overfølsomheden, i det omfang det nu er muligt. Det kunne fx være at finde en roligere stald, så hesten får nok søvn eller fjerne kornprodukter og bælgfrugte fra kosten og dermed nedsætte mængden af sukker og stivelse i foderet, så disse ikke fortsat bidrager til tarmforstyrrelser.

Hvis man har fokus på at modvirke evt. betændelsestilstande i tarmsystemet og opbygge immunforsvaret, så vil man over tid, når kroppen heler opleve en gradvis forandring i hesten. Gode foderprodukter som bidrager til denne proces er omega-3 kilder, der bl.a. findes i marine ingredienser og har en lindrende effekt på huden, samt urter og foderstoffer som understøtter en sund mave og tarm. Man kan med fordel give tang, som har en positiv virkning på immunforsvaret. Samtidig bør der være fokus på at fodre insektafvisende urter, i kombination med foderelementer som øger optageligheden af foderet.

Lige som med så meget andet i vores hverdag, handler det om de gode vaner, men vi ved godt, det kan være svært, at ændre de vaner man har. Derfor har vi hjulpet jer på vej med vores nye produkt X-itch mod sommerkløe og insekter. På den måde får du som hesteejer alt i én spand!

Vi anbefaler, at man fodrer X-itch i kombination med stivelsesfrit foder og man kan med fordel kombinere det med et af vores fordøjelsestilskud.

X-itch er en kombination af duftstoffer fra urter, marine ingredienser med højt indhold af omega-3 i kombination med tang og fiber fra rod-, æble,- og bærblandinger.

Kombinationen af de nøje udvalgte ingredienser stabiliserer tarmsystemet og mikrofloraen i stortarmen, så immunsystemet kan slappe mere af, hvorved kløen dæmpes, bindevævet og huden kan gendannes så overfølsomheden overfor insekter minimeres.

En Urt i fokus

Tang

Selvom tang ikke er en urt, så synes vi alligevel at den skal have sin plads i denne klumme. For tang er helt fantastisk og kan meget mere, end mange er bevidst om.

Tang hører til algerne og er det man kalder en makroalge. I Danmark findes der 400 forskellige arter af tang, som deles op i grupper efter farve. Alle er af forskellige sammensætninger og indeholder forskellige mængder af proteiner, fedtstoffer, kulhydrater, vitaminer og mineraler.

Forskellen på algernes sammensætning og næringsmæssige værdi svinger meget. Generelt kan man dog sige, at tang indeholder større mængder kulhydrater primært i form af fiber (cellulose og hemicellulose), men også lange sukkermolekyler (polysaccharider). Fiberen indeholder kun små mængder lignin, hvilket gør tangen mindre stiv og stærk end mange planter på land og dermed lettere fordøjelige. De har et lav indhold af fedt, som i mange af arterne består af flerumættede fedtsyrer. Den dominerende type af fedtsyrer er gruppen ALA (alfa-linolin syre) eller også kendt som Omega-3 fedtsyrer. Proteinindholdet varierer afhængig af om det er grønne, røde eller brune alger. I grøn og rød tang er proteinindholdet lige så højt som i fx soya og andre bælgfrugtplanter hvilket åbner op for muligheden, at erstatte mindre fordelagtige foderstoffer med tang. Mange tangarter indeholder alle de essentielle aminosyrer hesten skal bruge og kan derfor med fordel erstatte fx soya i foderet.

Ved at fodre vores heste med tang, formår vi at tilføre en stor andel af de essentielle byggesten, som hesten har brug for. Både i form af fiber, energi, proteiner og en mindre andel af Omega-3 fedtsyrer. Ved valg af de rigtige typer tang undgår vi derudover helt, de store mængder af stivelse som hesten ellers ofte får tilført via foderet og som er med til at skabe mange af de maveproblemer, som vores heste lider af. Tang kan dog ikke stå alene og skal altid suppleres af andre foderkilder!

Det er blevet observeret flere steder, at heste som har adgang til tang, vil gå i vandkanten og spise af tangplanterne. Vi kan derfor roligt antage, at tang og marine ingredienser som sådan ikke er fremmede for hesten, men bare oftest ikke er tilgængeligt.