Tips til en sund hest

Tips til en sund hest

Hestesundhed er én af de ting vi som hesteejere bør vægte højest, når vi vælger at tage ansvar for et dyr. En sund hest er en forudsætning for, at den kan præstere optimalt og leve op til de forventninger vi har til den som rytter. Derfor har vi samlet vores tips til, hvordan du kan sikre en sund hest!

Vær opmærksom på sæsonens udfordringer

Uanset hvilken sæson vi bevæger os ind eller ud af, er der nogle udfordringer, som stort set går igen hvert år. Her er det væsentligt som hesteejer at være opmærksom på disse udfordringer, så man kan imødekomme dem på bedst mulig vis, sådan at hesten holdes sund og rask hele året rundt!

Efterår

Når kalenderen begynder at vise efterårsmånederne, vil der for de fleste heste ske et skift i deres hverdag. Det kan give hesten ubalance i fordøjelsen og det er vigtigt, at man som hesteejer er opmærksom på løs mave eller oppustethed. Hvis dette opleves, kan det være en god ide at tilbyde hesten noget stabiliserende tilskudsfoder. En stor del af hestens immunforsvar sidder nemlig i tarmene og derfor skal hestens fordøjelse ikke underkendes og slet ikke i vintermånederne!

Vinter

Særligt når vi overgår til vinter vil hestens system blive sat på prøve. De er måske kortere tid på fold og tilbringer mere tid indenfor i stalden. Her er det meget væsentligt at sørge for, at hesten får rigeligt med grovfoder så maven, fordøjelsen og hesten generelt hele tiden holdes i gang.

Særligt mavesår hos heste kan være et problem, hvis de får for lidt grovfoder og opstår en forskydning af syrebalancen i maven. Hesten producerer hele tiden syre i dens maveregion og ikke kun i forbindelse med foderoptag, derfor kan man risikere, at hesten overproducerer syre som med tiden vil ødelægge slimhinderne og dermed risikerer danne mavesår. Ud over rigeligt med grovfoder indendørs i stalden, kan det også være en god ide at tilbyde grovfoder udendørs på folden.

Når foldene langsomt forvandles fra grønne marker til mørke jordfolde, er det vigtigt at være opmærksom på, at hesten tilbydes et alternativ til græsset. En hest der keder sig, eller er sulten vil nemlig kunne finde på at slikke på eller spise jorden. Jorden er ikke bare fyldt med usunde bakterier men kan også medvirke til sandophobning i hestens tarm, hvilket kan medføre sandkolik hos hesten. Her kan det være en god løsning at tilbyde den loppefrøskaller til hest.

Jordfoldene er desværre ikke kun et problem i forhold til hestens indre balance og velvære. De mudrede og fugtige folde vil også kunne medføre velkendte problemer som muk og hovbylder. Både hovbyld og muk forekommer ofte som et resultat af fugtige ben. Derfor forebygges dette ved at holde hestens ben og hove rene og tørre, men vi ved alle hvor svært det kan være! Fordi muk og hovbylder form for infektion og betændelsestilstand kan man også forberede hestens system indefra. Et godt og sundt immunforsvar kan nemlig fungere som en forbyggende behandling af hovbyld og muk. Generelt er det en god ide at booste hestens immunforsvar lidt ekstra om vinteren.

Når hestene opholder sig mere inde i stalden, kan hoste for nogle heste også blive en udfordring. Luftvejsproblemer er en af de allerhyppigste udfordringer hos heste, og er med til at svække hestens evne til at præstere og forringer dens generelle velfærd. Hoste kan blandt opstå grundet overdreven fejning af staldgang mens hestene er inde, eller støvet grovfoder. For at behandling af hoste kan man prøve at vande grovfoderet, men er dette af høj kvalitet, kan det også være hesten har behov for ekstra tilskudsfoder, der kan modvirke luftvejsproblemerne.

Forår

Efter vinter kommer forår, og det er for de fleste af os en rigtig dejlig tid! Vejret bliver varmere og dagene bliver lysere. Men foråret kommer desværre ikke helt uden udfordringer for vores heste. Hestene begynder at fælde, hvilket kræver energi og kan nedsætte hestens immunforsvar. Pelsskifte kræver meget B vitamin, da dette vitamin er vigtig for hårvæksten og bruges i energiomsætningen. Behovet er typisk så stort, at det overstiger hestens egen produktion, hvorfor det kan være nødvendigt at supplere med B vitamin til heste.

Derudover begynder græsset også så småt at vise sig på foldene igen og her er det vigtigt at tilvænne hesten nænsomt. Er græsset helt nyt, er det særligt vigtigt, da dette indeholder mere sukker, hvilket i værste tilfælde kan føre til en syg eller forfangen hest. 

Overgangsmånederne er desværre også sæson for sommereksem, som særligt islændere døjer med. Sommereksem er en overeaktion fra immunsystemet, som kommer til udtryk i en kløende hudlidelse. Eksemen fremprovokeres af mitter, der via deres spyt frigiver inflammatoriske mediatorer i huden. Sommereksem kan være meget forstyrrende for hesten og er svær at behandle, men hvis hestene er dækket ind med de rette vitaminer og mineraler, bliver pelsen stærkere og risikoen for kløe eller udslæt nedsættes.

Sommer

Selvom vi bor i til tider regnfulde Danmark, kan sommerdagene være meget varme for vores heste. Det medvirker, at de sveder mere både på fold men især under ridningen. Derfor er et stort væskeindtag væsentligt, og rent vand skal selvfølgelig være tilgængeligt hele tiden. Når hestene sveder, mister de en masse salte og mineraler, det er derfor vigtigt at tilføre disse, for at opretholde næringsstofbalancen. Dette kan gøres ved hjælp af elektrolytter til heste. Hvis kroppens elektrolytniveauer kommer ud af balance, kan det medføre helbredsmæssige problemer.

Ønsker du at læse mere om elektrolytter og deres betydning, har Urtefarm skrevet en hel artikel om netop dette emne ’Elektrolytter, væske og nedkøling – og vigtigheden af disse’ som kan findes her: https://urtefarm.dk/elektrolytter-vaeske-og-nedkoeling-og-vigtigheden-af-disse/.

Sørg for at give din hest det korrekte foder

Din hests sundhed og velvære afhænger rigtig meget af fodringen. Det kan være en jungle at finde rundt i hvilket foder, der passer lige præcis til din hest. Hvilke vitaminer og mineraler har den brug for? Hvor meget foder skal man give den, og hvilke tilskudsprodukter vil kunne hjælpe din hest med eventuelle udfordringer?

Grovfoder

Først og fremmest er det utroligt vigtigt, at din hest får rigeligt med grovfoder. En velkendt tommelfingerregel er, at hesten minimum skal have 1 kg pr. 100 kg hest. Særligt hvis hesten ikke står på strå, er det væsentligt, at hø rationen bliver fordelt ud over dagen, så hesten det meste af tiden har mulighed for at indtage grovfoder. Det er ikke altid en god løsning at benytte hønet til at forsinke foderoptaget, da spisning fra hønet kan beskadige hestens nakke og overlinje ved hyppig brug.

Kraftfoder

Derudover skal hesten tilbydes det kraftfoder, der passer til hestens alder, aktivitetsniveau, brugsformål og temperament. En god indikator for, om din hest får det rette foder er, at vurdere hestens pels, hove og huld. Er hestens pels blank, hovene stærke og er hesten i øvrigt fin i huld og muskelsætning, er der stor sandsynlighed for, at din hest får det foder den har behov for.

Tjekker din hest ikke af i ovenstående bokse, kan det være en god ide at dykke lidt dybere ned i, hvad der kan være årsagen og måske er nyt foder svaret.

Der er rigtig mange produkter på markedet og det kan være svært at finde rundt i. Det vigtigste er, at du sikrer dig, at din hest er dækket ind med de rette vitaminer og mineraler. Dette kan enten gøres ved at give din hest et all around boost, der indeholder alle de vigtige mineraler, sporstoffer og vitaminer samt essentielle aminosyrer i biologisk virksomme doseringer. Eller ved at udvælge enkelte vitaminer og mineraler, som du ved din hest mangler i sin kost.

Vitaminer og mineraler

Er din hest meget nervøs kan magnesium til din hest måske være løsningen. Hesten burger nemlig magnesium til at løsne dens muskler. Særligt unge heste kan have behov for ekstra magnesium, da de kan trække en stor andel af magnesium ud af knoglerne. Dermed risikerer den unge hest at få svage muskler, hvis der ikke er tilstrækkeligt magnesium i dens system.

Kobber er også et særligt vigtigt mineral for den unge hest. Mineralet styrker immunforsvaret og er væsentlig for dannelsen af led og knogler. Mangler hesten kobber under opvæksten, er der stor forøget risiko for dannelsen af OCD. Det er dog væsentligt at man giver hesten ekstra mineraler med omtanke det er ikke kun vigtigt ikke at balancere mængden, af det ene mineral. Det er også væsentligt, at man forholder sig til balancen mellem mineralerne!

Ønsker man eksempelvis at tilbyde sin hest mere kobber skal man være opmærksom på forholdet til Zink. Forholdet bør ligge mellem 3:1 og 5:1. Zink er nødvendig for produktion af kønshormoner, sårheling og vækst. Derfor er det vigtigt at rådføre sig med dygtige fagfolk, når man skal vælge mineraler til sin hest.

E vitamin

Er du og din hest i en periode hvor i træner hårdt eller skal hesten måske flyttes, kan det være en god ide at bruge E vitamin til heste. E vitamin kan bidrage som et tilskud til muskelopbygning hos hesten, og de effektive antioxidanter hjælper med at neutralisere ophobning af mælkesyre. Da vitaminet er fedtopløseligt, er det muligt at overdosere, og man bør derfor sætte sig grundigt ind i hestens foderbehov.

Af samme grund er flere begyndt at benytte en grovfoderanalyse. Her analyseres næringsindholdet i det hø eller wrap du tilbyder din hest. Dermed kan man med udgangspunkt i foderanalysen beregne, hvad hestene mangler af næringsstoffer og hvilket tilskudsfoder og/eller kraftfoder der bør suppleres med i foderplanen, hvis nødvendigt.

Ønsker du at lære mere og essentielle vitaminer og mineraler, kan du læse Urtefarms fagartikel om emnet ’Hvilke vitaminer skal jeg vælge til min hest?’ som kan findes her: https://urtefarm.dk/hvilke-vitaminer-skal-jeg-vaelge-til-min-hest/

Urtefarm har et stort udvalg af naturligt og organisk tilskudsfoder, der kan fremme din hests sundhed og vi står altid klar til at dele ud af vores viden omkring det, hvis du har brug for rådgivning!