Hestens immunforsvar

Hestens immunforsvar

Kolde måneder og det våde vejr kan udfordre hestens immunforsvar, hvorfor det kan være særligt vigtigt at styrke det i disse perioder. Et stærkt immunforsvar beskytter hesten mod fjendtlige bakterier, hvilket er afgørende for hestens trivsel og alle heste er afhængige af et sund og stærkt immunforsvar uanset, om det er en konkurrencehest, unghest, følhoppe eller føl.

Immunsystemet

Immunsystemet består af vævstyper, proteiner og celler, der beskytter hestens krop mod farlige bakterier, infektioner og sygdom. Immunsystemet udspringer i lymfeorganerne, hvor nøglecellerne ”lymfocytterne” (en slags hvide blodlegemer) rejser igennem. Lymfocytterne bliver produceret i knoglemarven og kan både tage form som B-celler, som danner antistoffer og T-celler, der fungerer som aktive celler i immunforsvaret.

B-celler og T-celler

B-celler og T-celler kan ses som en række krigere i hestens system, der samarbejder om at holde hesten rask og uvedkommende baktier og vira i skak. B-cellerne udgiver et signal til T-cellerne, hvis de opdager antigen som eksempelvis fremmed væv eller virus. T-cellerne hjælper B-cellerne ved, at udskille protein, der bevirker at B-cellerne deler sig i to nye celletyper. Den ene tager som et antistof, der kan binde sig til antigenet, virus eller bakterierne. Det fører til at immunsystemet aktiveres og fortærer de uønskede bakterier og ”rengører” vævet. Den anden type B-celle udvikler sig til en hukommelsescelle, der kan genkende det specifikke antigen, sådan at immunforsvaret kan reagere hurtigere næste gang det dukker op. Det er denne funktion en vaccine kopierer.

T-cellernes opgave er at dræbe de celler i hestens krop der er berørt af infektion.

Immunforsvar og luftvejsproblemer hos heste

Et svagt immunforsvar og luftvejsproblemer hos heste hænger ofte sammen, da der i den slimhinde som luftvejene sidder en masse immunceller som skal reagere, hvis der eksempelvis er fjendtlige bakterier eller vira, som skal nedbrydes i luftvejene. Luftvejsproblemer er en af de allerhyppigste problemstillinger hos heste, og er med til at svække hestens evne til at præstere og forringer dens generelle velfærd og tilbagevendende luftvejsproblemer kan hænge sammen med et nedsat immunforsvar. Opdager man luftvejsproblemer hos sin hest, kan det derfor være en god ide at give hesten tilskudsfoder, der kan styrke immunforsvaret og understøtte hestens slimhinder.

Et svagt immunforsvar – hvorfor?

Heste med et svækket immunforsvar har færre immunceller end heste med et sundt og stærkt immunforsvar. Derudover er cellerne dårligere til at formere sig og har en lavere reaktionstid. Det betyder at hesten får svære ved at modstå sygdom og infektioner.

Medvirkende til et svagt immunforsvar kan blandt andet være psykisk og fysisk stress, fordi stresshormonet Cortisol virker svækkende på immunsystemet. Stress kan opstå grundet flytning, fravænning af føl, pelsskifte eller stævner. Hvis du skal undgå at stresse din hest unødigt, er det væsentligt at hesten er korrekt fodret med de rette vitaminer og sporstoffer. Særligt er det vigtigt med adgang til grovfoder, da en tom mave vil stresse hesten.

Styrk hestens immunforsvar

Ønsker du at styrke din hests immunforsvar, kan det være en god ide at supplere foderplanen med tilskudsprodukter til formålet. Her er det væsentligt at produktet indeholder et højt antal antioxidanter og proteiner. Oplever du at din hest har luftvejsproblemer, som måske kan skyldes et svækket immunforsvar, bør du gå efter et produkt, der både henvender sig til styrkelse af immunforsvaret og slimhinderne.