Hvilke vitaminer skal jeg vælge til min hest?

Ligesom for os mennesker har heste også behov for de rette vitaminer og mineraler. Optimalt set ville hesten få de rette vitaminer og mineraler gennem kvalitets kraft- og grovfoder, men desværre kan hestene komme i underskud. Særligt kan det være svært at sikre de rette mængder vitaminer til heste på græs eller heste, der er meget nøjsomme, da de ofte får sparsomt med kraftfoder.

I denne fagartikel vil vi fortælle dig lidt om vigtige mineraler og vitaminer til heste

B vitamin til hest

B vitamin er en klasse af vandopløselige vitaminer, som er væsentlige for cellers metabolisme. Der findes flere ”former” for B vitaminer og her interesserer vi os særligt for B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin og B12-vitamin. Alle disse B vitaminer har stor betydning for hestens velvære og evne til at præstere. Biotin er også et forholdsvist kendt B vitamin, og mange hesteejere giver det som tilskud til deres hest, fordi dette B vitamin fremmer hovkvaliteten. Dog skal man være opmærksom, da biotin til heste vil skubbe balancen mellem andre vitaminer og mineraler i foderet. Typisk er det ikke nødvendigt at benytte biotin som tilskudsvitaminer til sin hest, så længe den i øvrigt fodres korrekt.

B vitamin til heste kan være særligt nødvendigt ved fældning, pelssætning i stressede perioder eller i perioder med hård træning. Dette skyldes at stress eller andre negative påvirkninger i hestens stortarm kan bevirke at dannelsen af B vitamin falder. Typiske tegn på manglende B vitamin er manglende energi, mat pels og dårlige hove.

C vitamin til hest

Hesten er selv i stand til at producere C vitamin, men da C vitamin ikke lagres i kroppen, er det væsentligt at vitaminet tilføres dagligt. C vitaminet er ligesom B vitamin nemlig vandopløseligt.  C vitamin til heste er nødvendig for evnen til at danne antistoffer, som modvirker infektioner. Vitaminet bidrager til, at hesten kan optage jern og sårhele. Det er usædvanligt, at heste mangler C vitaminer, men manglende energi, dårlig appetit og øget modtagelighed overfor infektioner kan være tegn på manglende C vitamin.

Der er en meget lille risiko for overdosering af B- og C vitamin til heste, da overskydende vitamin blot skylles ud med urinen.

E vitamin til hest

E vitamin er modsat B- og C vitamin fedtopløseligt, hvilket betyder, at vitaminet lagres af kroppen, hvorfor man kan risikere at overdosere. Dog har heste et forholdsvis højt behov for E vitamin som ikke altid dækkes af foderet. E vitamin har betydning for fertilitet, immunforsvaret, muskelvævet og evnen til at præstere. Derfor er E vitamin til heste særligt anvendeligt ved hård træning, heste der påvirkes ved flytning, transport eller stævner eller hopper, der skal ifoles. E vitamin kan bidrage til en beskyttelse og som et tilskud til muskelopbygning hos hesten og de effektive antioxidanter hjælper med at neutralisere ophobning af mælkesyre.

Mineraler til heste

Mineraler er vitale for vores hestes sundhed, men det er et komplekst område, som kan være svært at gennemskue. Kombinationen mellem mineralerne er nemlig væsentlig for at undgå overdosering. Mineraler opdeles i mikro- og makromineraler. Heste har kun behov for mikromineraler i meget små mængder, hvorfor man bør gå efter foderrationer med en større mængde makromineraler.

Indtagelsen af mineraler påvirker hinanden, derfor er balancen mellem disse væsentlig.

Én af de meget kendte balancer er forholdet mellem calcium og fosfor, som bør være 2:1. Det vil sige, at hesten skal indtage dobbelt så meget calcium som fosfor. Dette skyldes, at for store mængder fosfor hæmmer optagelsen af calcium.

Calcium er væsentlig for hestens opbygning af tænder og knogler og har indflydelse på hestens muskelfunktion, hormonproduktion og blodets evne til at koagulere. Ved alvorlige mangler øges risikoen for, at hesten kan udvikle nyreslag og mangel af vitaminet hos føl vil kunne give svag knoglevækst, OCD og andre knogleproblemer.

Fosfor er ligeledes nødvendig for hestens opbygning af knogler og nyrernes funktion. Hvis hesten mangler fosfor i sin kost, vil man se dårlig mineralisering af knogler, mens det på ungheste og føl opdages ved hævede led og vækstlinjer.

Balancering af mineralerne zink og kobber er også væsentligt, hvor forholdt bør ligge mellem 3:1 og 5:1. Zink, er et mineral, der indgår i mange af hestens enzymsystemer og er nødvendig for produktion af kønshormoner, sårheling og vækst. Man kan opdage mangel på zink ved hårtab eller sår, der er langsomme om at hele. Dog må zink aldrig overdoseres, da man risikerer nedsat appetit og nedsætning af vækstprocessen ved heste i vækst. Kobber styrker immunforsvaret og er væsentlig for dannelsen af led og knogler. Mangler hesten kobber under opvæksten, er der stor forøget risiko for dannelsen af OCD.

Magnesium til hest

Det sidste mineral vi vil præsentere i denne artikel, er magnesium. Magnesium er nødvendigt for, at hesten kan omsætte kalcium og kalium samt udnytte B1, B6, C og E-vitamin. Derudover er magnesium et godt tilskud til nervøse heste, fordi hestes muskler kort sagt bruger kalcium, når den spændes og magnesium, når den løsnes.

Det magnesium, der findes i knoglerne, fungerer som et depot for hestene. Hestens mulighed for at benytte disse reserver falder med alderen, det betyder at en voksen hest kun kan trække på 2% af depotet i knoglerne, mens en unghest kan trække på 33%. Derfor er det særligt vigtigt, at de unge hestes foder indeholder tilstrækkeligt med magnesium, da man ellers risikerer svage muskler hos den unge hest.

Når du kigger efter mineraler til din hest, bør du lede efter organiske mineraler. Disse mineraler, er modsat uorganiske mineraler, meget mere effektive i det de optages næsten 100%.

Ønsker du en faglig snak om en sikker dosering af vitaminer og mineraler til din hest, er Urtefarm altid klar til at hjælpe og rådgive dig.